içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Örnek LGS soruları analiz edildi

Öğrenciler sınav hazırlıklarını sürdürürken Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da Ocak ayı sayısal ve sözel örnek sorularını yayımladı.

Örnek LGS soruları analiz edildi
Haberi Sesli Dinle

Doğa Koleji bölüm başkanları bu örnek soruları yorumladı.

Soruları değerlendiren uzmanların ortak görüşü; tüm alanlardaki soruların orta zorlukta olduğu, müfredata uygun olduğu ve daha fazla okuma, anlama ve yorumlama yeteneğini ön plana çıkaran öğrencilerin daha başarılı olacakları yönünde.

Doğa Koleji Türkçe Bölüm Başkanı Dr. Çiğdem Mollaibrahimoğlu, öğrencilere sınavda Türkçe sorularında başarılı olmaları için kitap okumalarını önerdi. Mollaibrahimoğlu şöyle konuştu:

“Türkçe soruları; öncülde verilen bilgilerin değerlendirilmesi ve oradan bir sonuca varılması, aynı zamanda sunulan her bir bilginin yorumlanabilmesinin önem arz ettiğini göstermektedir. Öğrencilerimize, okuma ve yorumlama becerilerini geliştirmek adına tür ayırt etmeksizin okumalarını tavsiye ediyoruz.”

 

CEBİRSEL İFADELER

 

Ortaokul Matematik Bölüm Başkanı Berivan Dülğer, matematik sorularının yarısının “Cebirsel İfadeler ve Özdeşlikler” konusundan oluşturulduğunu vurguladı. Dülğer, soruları şöyle değerlendirdi:

“Sorular incelendiğinde günlük hayatla ilişkilendirilmiş soruların çoğunlukta olduğu görülmektedir. Matematik okuryazarlığını ölçmeyi hedeflediği ve açık bir dil kullanıldığı dikkat çekmektedir.”

 

MUHAKEME YETENEĞİ

 

Kolej’in Fen Bilimleri Bölüm Başkanı M. Fatih Tüfekçi ise, deneysel soruların 2019 LGS’si ile ortak özellikler içerdiğine işaret etti. Tüfekçi, şunları belirtti:

“Önceki yıl uygulanan LGS ‘deki gibi muhakeme yeteneği gerektiren, yorum yapabilme becerisinin ölçüldüğü tablolar, görseller ve deneysel düzenekler içermektedir.”

 

İNKILAP TARİHİ SORULARI

 

Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Çiğdem Karakaş ise, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük örnek sorularına dair şu ifadeleri kullandı:

“Tüm sorular değerlendirildiğinde T.C İnkılap Tarihi dersine çalışırken, soru çözümü yaparken düşünme becerilerini artırmak amacıyla verilen bilgileri analiz etmeleri öğrencilerimize tavsiyemdir.”

Soruların geçen ay yayımlanan sorularla benzerliğinin “ahlaki bakış açısı” olduğunu belirten Doğa Koleji Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Abdullah Albayrak, ise, “Soruların; müfredatta yer alan kazanım başlıkları ekseninde ; iyi hazırlanmış görseller ile desteklenmiş ve aynı zamanda çözümlerinin kolay olduğunu ifade edebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

EZBERCİLİKTEN UZAK

 

İngilizce örnek sorularına ilişkin konuşan İngilizce Bölüm Başkanı Tuba Mumcu soruların ezberci yaklaşımdan uzak olduğuna dikkat çekti.

LGS ,7 Haziran tarihinde yurtiçi ve yurtdışı tüm sınav merkezlerinde yapılacak.

İki bölüm halinde uygulanacak sınavda çoktan seçmeli öğrencilere 90 soru sorulacak. Birinci bölüm, 50 soruluk sözel alan testinden oluşacak ve adaylara 75 dakika süre verilecek. İkinci bölüm ise 40 soruluk sayısal alan testinden oluşacak ve sınav süresi ise 80 dakika olacak.

(Kaynak: İHA)

 

Tarih: 25-01-2020

FACEBOOK YORUM
Yorum